VERMUND Vedligeholdelsesguide

I VERMUND tilstræber vi at designe og producere de bedste møbler til dig som kunde. Møbler, som er designet til at have en lang levetid til daglig glæde for dig og dine omgivelser. For at møblet bliver ved med stå flot og sprede glæde i rummet, er det vigtigt at huske pleje og vedligehold.

Hvis du har spørgsmål til vedligeholdelsesguiden, er du altid velkommen til at kontakte VERMUND kundeservice.

Indholdsfortegnelse

10 gode råd for optimal pleje og vedligehold af dit møbel

  1. Placer aldrig produktet i direkte sollys eller op ad en varmekilde, da dette kan udtørre eller blege træ, læder og stof
  2. Hvis du overdækker dit møbel helt eller delvist, kan der opstå variationer i farve og tekstur
  3. Indendørs møbler bør ikke bruges udendørs
  4. Hvis du aftørrer møblet med en fugtig klud, bør du eftertørre med en tør klud
  5. Ved spild af væsker bør du eftertørre så hurtigt som muligt
  6. Hvis du vil beskytte bordoverflader mod varme og/eller fugtige genstande samt ridser fra fx keramik, bør du bruge bordskånere, glas-/filtbrikker.
  7. Tøj med nitter, knapper og bæltespænder kan medføre ridser i polster og lakerede/olierede overflader
  8. Brug mundstykke med en blød børste ved middel sugestyrke ved støvsugning af møblet
  9. Milde og neutrale rengøringsprodukter anbefales. Brug aldrig slibeprodukter som skurecreme, polermidler eller produkter der indeholder ammoniak eller blegemiddel
  10. Sved er syreholdig, hvilket kan bevirke misfarvning af træ, læder og tekstiler

Bemærk: Denne vedligeholdelsesguide er vejledende. Forkert vedligehold anses som kundens ansvar.

Træ

Træ er et naturmateriale, hvor træets åreretning, knaster og farvenuancer er en del af udtrykket. Dette er med til at forme stolens udtryk og gør, at dit møbel er unikt og over tid bare bliver endnu smukkere.

Bemærk: Hvis du placerer dit møbel i direkte sollys eller op ad en varmekilde, vil dette udtørre/blege træet.

Olierede overflader

Rengøring
Aftør træoverfladen med en fugtig fnugfri klud og tør efter med en tør klud. Ved skidt eller pletter kan man bruge ph-neutralt rengørings-/opvaskemiddel. Husk altid at eftertørre som beskrevet ovenfor.

Vedligeholdelse
For løbende vedligehold af træet, kan det oliebehandles. Dette vil bibeholde træets glød, gøre overfladen mindre modtagelig over for snavs samt gøre pleje og vedligehold nemmere.

Brug en møbelolie i natur til træoverflader i valnød, natur eg og røget eg. Brug en hvidpigmenteret møbelolie til hvidolieret eg. Det er vigtigt, at rengøre træet og vente til træet er tørt, før du påfører olie (ca. to timer). Brug en fnugfri klud til at ”stryge” olien på træet på langs med årerne i et jævnt fordelt lag. Lad olien sidde i 3-5 minutter og aftør herefter med en tør fnugfri klud. Træet skal tørre i ca. et døgn, inden du tager møblet i brug igen. Olie tager ca. syv dage om at hærde. Oliebehandling kan foretages 2-3 gange årligt alt efter behov.

OBS. Olieklude kan selvantænde! Følg producentens anvisning for sikker brug.

Hvis der er små ridser i træoverfladen, kan den pudses op med sandpapir. Rengør først træoverfladen som beskrevet ovenfor. Puds derefter overfladen med fint sandpapir, KUN i årernes retning! (korn 240). Herefter rengøres træet igen, og der påføres en møbelolie for at lukke overfladen. For at bevare en ensartet overflade, er det vigtigt at oliere hele træemnet

Lakerede/malede overflader

Rengøring
Aftør træoverfladen med en fugtig fnugfri klud og tør efter med en tør klud. Ved skidt eller pletter kan man bruge ph-neutralt rengørings-/opvaskemiddel. Husk altid at eftertørre som beskrevet ovenfor.

Brug aldrig slibeprodukter på en lakeret overflade da dette kan ødelægge den. En ødelagt lakeret overflade er ikke mulig at reparere selv.

Brug ikke plejeolie på en lakeret/malet overflade.

Polstrede overflader

Alle polstertyper fra VERMUND har høj slidstyrke og opfylder alle krav og behov ift. brug i private hjem og kontraktmarkedet.

Bemærk: Hvis du placerer dit møbel i direkte sollys eller op ad en varmekilde, vil dette udtørre/blege læderet.

Læder

Læder er et naturprodukt og afhængigt af hvilken type læder, som vælges, vil der være synlige spor af det liv, som dyret har haft. Dette understreger læderets unikke karakter og det vil med tiden få sin helt egen patina og fremstå endnu smukkere. VERMUND tilbyder møbler i både korrigeret, semianilin og anilin læder fra danske kvalitetsleverandører.

Rengøring
For at bevare læderets udseende og taktile skønhed anbefales regelmæssig støvsugning af møblet, helst hver uge. Brug altid et mundstykke med en blød børste ved middel sugestyrke.

Hvis der spildes væske, er det vigtigt at absorbere væsken og eftertørre hurtigst muligt med en ren, tør klud – undgå at blødgøre læderet. Lad ikke læderet komme i kontakt med skarpe genstande.

Kommer der pletter på læderet, skal de fjernes hurtigst muligt. Brug kun skum fra sæbeflager til rengøring – aldrig rengøringsmidler, ammoniak, olier, polering, lak osv.

Vejledning: Pisk en 1/2 deciliter sæbeflager ud i en liter varmt vand. Når vandet når stuetemperatur, påføres skummet på hele læderet med en blød klud. Brug kun sæbeskummet og undgå blødgøring af læderet. Når læderet er tørret, poleres det med en blød, tør bomuldsklud. Undgå at gnubbe hårdt på læderet, da det kan resultere i misfarvning eller beskadigelse af læderet.

Tekstil

Rengøring
For at bevare stoffets smukke farve og udseende anbefales regelmæssig støvsugning af møblet, helst hver uge. Brug altid et mundstykke med en blød børste ved middel sugestyrke.

Kommer der pletter på tekstilet, er det vigtigt at fjerne pletten hurtigst muligt – inden den trænger ind i fibrene. De fleste plettyper kan fjernes med lunkent vand eventuelt tilsat et pH-neutralt rengørings-/opvaskemiddel – undgå at blødgøre tekstilet da det kan få skader. Brug altid en ren, hvid bomuldsklud og brug kun små mængder rengøringsmiddel ad gangen. Undgå at gnubbe hårdt på polsteret, da det kan resultere i misfarvning eller beskadigelse af stoffet. Pres i stedet kluden mod området for at opsuge fugt og urenheder. Gentag processen indtil urenheden er forsvundet. Ved sidste afvaskning anvendes rent vand uden rengøringsmiddel.

Stålstel

Mange møbler fra VERMUND har et stel i stål med en modstandsdygtig overflade i form af pulverlak, krom eller satin krom, hvilket gør dem nemme at vedligeholde.

Rengøring
Aftør overfladen med en fugtig fnugfri klud og tør efter med en tør klud. Ved skidt eller pletter kan man bruge ph-neutralt rengørings-/opvaskemiddel. Husk altid at eftertørre som beskrevet ovenfor.

Ved genstridige fedtpletter kan anvendes en opløsning af isopropylalkohol, ved at overtørre det inficerede område. Efter affedtning rengøres produktet som beskrevet ovenfor.

Brug aldrig slibeprodukter på pulverlakeret eller forkromet stål, da dette beskadiger overfladen og kan forårsage misfarvninger.

Linoleum

Linoleum er et organisk produkt fremstillet af naturlige materialer, der, ligesom træ og læder, patinerer smukt over tid. Materialet er biologisk nedbrydeligt og skader ikke miljøet ved bortskaffelse.

Rengøring
Aftør overfladen med en fugtig fnugfri klud – anvend evt. et ph-neutralt rengørings-/opvaskemiddel. Tør altid efter med en ren, tør klud. For at undgå pletter og misfarvninger, eftertør da overfladen hurtigst muligt hvis der spildes.

Vedligeholdelse
Brug linoleumspleje til løbende vedligehold af overfladen. Rengør altid overfladen inden denne behandling og tør efter med en tør klud. For brug af linoleumspleje, læs først vejledningen på produktet.

Hjul

I VERMUND anvender vi hjul lavet til hårde gulve, fx træ- og flisegulve.

Rengøring
Aftør overfladen med en fugtig fnugfri klud og tør efter med en tør klud. Ved skidt eller pletter kan man bruge ph-neutralt rengørings-/opvaskemiddel. Husk altid at eftertørre som beskrevet ovenfor.

Vedligeholdelse
Hjulbanerne omkring navet skal holdes rene for hår, skidt og fibre for at bibeholde hjulets mobilitet. Fjern disse urenheder med en pincet eller en lille tang.

Produkter